שיתוף
תגובות
דעות » הפעלת צינור הגז הרוסי יביא להוזלה במחיר הגז
סקירה
קבוצת OPEC+ צפויה להיפגש ביום שלישי. חברי הקבוצה לא צפויים לבקש לשנות את ההחלטה שהתקבלה בפגישה הקודמת בנוגע לחודש ינואר 2022
אסדת הגז | צילום: Andriy Markov, שאטרסטוק

התפתחות מחיר הנפט: מחיר הנפט המשיך לעלות בשבוע האחרון: מחיר הנפט מסוג BRENT עלה לכ-77.78 דולרים לחבית בסיום יום המסחר ב-31/12/2021 ומחיר חבית מסוג WTI עלה לכ-75.21 דולרים. עלייה זו התרחשה על אף התפשטות וריאנט האומריקון באירופה ובארה"ב, אשר החל להביא להידוק המגבלות בחלק מהמדינות ואף לסגר במספר קטן של מדינות.

ההיצע הגלובלי

קבוצת OPEC+ צפויה להיפגש ביום שלישי. חברי הקבוצה לא צפויים לבקש לשנות את ההחלטה שהתקבלה בפגישה הקודמת בנוגע לחודש ינואר 2022, כך שהקבוצה צפויה להמשיך להגדיל את תפוקת הנפט של חבריה גם בחודש ינואר, בפרט לאור העלייה במחיר הנפט הנתמכת על ידי הביקושים החזקים. הקבוצה תדון בהמשך הגדלת יצור הנפט בחודש פברואר.

להערכתנו, הקבוצה צפויה להמשיך ולהגדיל את תפוקת הנפט גם בפברואר, על רקע רמת הביקושים, תוך שהיא שומרת לעצמה את האפשרות להגיב באופן מיידי במידה ויתברר שהעלייה בתחלואה מביאה להידוק משמעותי במספר רב של מדינות תוך פגיעה בביקושים הגלובליים. עם זאת, הקבוצה מתנגדת לקריאות מצד ארה"ב להגדיל באופן מואץ את תפוקת הנפט והעלייה בייצור צפויה להמשיך להיות הדרגתית בהתאם לתכנית של הקבוצה.

מספר אסדות קידוחי נפט הפעילות בארה"ב ממשיך לעלות, אך הוא עדיין נמוך מאוד באופן יחסי למחירי הנפט הנוכחיים, מה שעלול להקשות על שמירת הרמה הגבוהה של תפוקת הנפט האמריקאי והגדלתה. העלייה האיטית יחסית במספר אסדות הקידוח נובעת מהיעדר השקעות מספיקות בשנה האחרונה. ההשקעות הגלובליות של חברות האנרגיה צפויות לגדול במהלך שנת 2022, אך בקצב נמוך יחסית מאחר והחברות צפויות להתמקד יותר בשמירה על יעדי פליטות גזי חממה.

מלאי הנפט בארה"ב ירד בשבוע המסתיים ב-24/12/2021 בכ-3.6 מיליון חביות, והוא הגיע לכ-420 מיליון חביות, הרמה הנמוכה ביותר מסוף ספטמבר 2021. ירידה זו נתמכה בשיעור ניצולת גבוה של בתי הזיקוק אשר עלה מעט לכ-89.7% והיא התרחשה על אף העלייה בייבוא נטו, שנבעה בעיקרה מעלייה ביבוא ברוטו, במידה רבה יותר מאשר עליית הייצוא. מנגד, מלאי הנפט במאגר Cushing המשיך במגמת ההתאוששות שהחלה מהמחצית השנייה של חודש נובמבר והוא עלה לכ-35 מיליון חביות.

הביקוש הגלובלי

הביקוש לדלק למכוניות בארה"ב עלה בשבוע שהסתיים ב-24 בדצמבר לכ-9.7 מיליון חביות ביום והוא התקרב לרמת השיא שנרשמה בקיץ של כ-10 מיליון חביות ביום. עלייה חדה זו התרחשה על רקע ההכנות של משקי הבית לחג המולד והשנה החדשה, בו משקי הבית מגדילים את הביקושים לדלק המשמש לתחבורה. אולם, ביקושים חזקים אלו לא צפויים להישאר כך בשבועות הקרובים ואנו מעריכים שהביקושים יחזרו בהמשך החודש לטווח בו הם היו בחודשים האחרונים של 8.9-9.6 מיליון חביות ביום.

זאת, בפרט על רקע העלייה החדה בתחלואה אשר עלולה להביא להידוק המגבלות ולשמירה וולנטרית של ריחוק חברתי של חלק ממשקי הבית, מה שצפוי להפחית את הביקושים. הביקוש לדלק מטוסים עלה גם כן והוא הגיע לכ-1.6 מיליון חביות ביום. אולם, המשך עליית התחלואה במספר רב של מדינות צפוי להביא להידוק במגבלות, תוך התמקדות במגבלות על התנועה האווירית הבינלאומית, שמשקלה בצריכת הדלק למטוסים בארה"ב נמוך יחסית לדלק המשמש לטיסות פנים, מה שצפוי להביא לירידה מסוימת, אך לא גדולה, בביקושים לדלק מטוסים בארה"ב.

ה-EIA מעריך כי עליית התחלואה הנובעת מהתפשטות וריאנט אומיקרון צפויה להביא לירידה בביקושים לתזקיקי נפט. אולם, בהמשך 2022 הביקושים צפויים לעלות חזרה ואף לחזור לרמה גלובלית שהייתה טרום התפשטות נגיף הקורונה של כ-99-100 מיליון חביות ביום. כמו כן, ה-EIA מעריך כי מחיר הנפט ירד בראשית 2022. זאת, על רקע המאמצים של הממשל האמריקאי להגדיל את היצע הנפט העולמי ולהוריד את מחיר הדלק לצרכן בארה"ב על מנת להפחית את הלחצים האינפלציוניים שם.

משק הגז הטבעי

מחיר הגז הטבעי בארה"ב (Henry Hub), שב ועלה במקצת בשבוע האחרון, לאחר שקודם לכן הוא ירד ממחיר השיא אליו הגיע באוקטובר 2021. זאת, על רקע עונת החורף בה הביקושים לגז טבעי, המשמש גם לחימום ביתי, עולה לצד עליית יצוא הגז טבעי של ארה"ב לאירופה המתמודדת עם מחסור בגז. אולם, רמת מלאי הגז טבעי במאגרים של ארה"ב גבוהה, ועלתה לאחרונה לרמה הגבוהה מהרמה הממוצעת בתקופה זו של השנה בחמש השנים האחרונות, מה שצפוי להכביד על עלייה משמעותית במחיר הגז הטבעי.

מחיר הגז טבעי האירופאי (TTF) היה תנודתי מאוד בחודש האחרון. זאת, בשל אי וודאות בנוגע לאישורים הרגולטוריים להפעלת צינור הגז הרוסי Nord Stream 2 אשר הביאה לצמצום יצוא גז טבעי מרוסיה לאירופה. בשבוע האחרון של חודש דצמבר מחירי הגז טבעי האירופאי ירדו בשל אספקת גז טבעי נוזלי (LNG) מארה"ב וממדינות נוספות.

להערכתנו, במידה ולא תהיה הסלמה חריגה בסכסוך שבין רוסיה ואוקראינה, הרגולטורים באיחוד האירופאי ובגרמניה צפויים לאשר במהלך 2022 את הפעלת צינור הגז טבעי Nord Stream 2. צעד זה צפוי להביא להוזלה במחיר הגז טבעי האירופאי ולסייע בירידת מחיר הגז טבעי של ארה"ב, בשל ירידת הביקושים של אירופה לגז טבעי נוזלי אמריקאי.

הצפי לטווח הבינוני

קבוצת OPEC+ צפויה להגדיל את תפוקת הנפט בינואר, בהתאם להחלטה שהתקבלה בפגישתם האחרונה, והיא צפויה גם להמשיך להגדיל את תפוקת הנפט בחודש פברואר, זאת כל עוד שוק הנפט נותר יציב והביקושים הגלובליים יהיו חזקים. אולם, במידה והתפשטות וריאנט אומיקרון של נגיף הקורונה תביא להידוק מגבלות ניכר, אשר יפחית את הביקושים לאנרגיה ויערער את יציבות השוק סביב רמת המחירים הנוכחית, הקבוצה עלולה לבטל את ההחלטה להגדלה נוספת של תפוקת הנפט. זאת, בהתאם לאסטרטגיה הנוכחית של ערב הסעודית, המאפשרת לה להגיב במפתיע להתפתחויות בשוק, ללא מתן רמזים מקדימים.

ה-EIA מעריך כי עליית התחלואה הנובעת מהתפשטות וריאנט אומיקרון צפויה להביא לירידה בביקושים לנפט בטווח הזמן הקצר, אך בהמשך שנת 2022 הביקושים צפויים להתחזק ולעלות כך שהם יחזרו לרמת הביקושים שהייתה טרום התפשטות נגיף הקורונה. במקביל להתחזקות הביקושים, יצור הנפט של ארה"ב צפוי לעלות בהדרגה גם כן במהלך 2022 ולהגיע ברביע האחרון של 2022 לכ-12.1 מיליון חביות ביום.

עליית יצוא הגז הטבעי הנוזלי מארה"ב לאירופה הביאה לעלייה קלה במחיר הגז בארה"ב (Henry Hub) ומנגד לירידה משמעותית במחיר הגז האירופאי (TTF). זאת, לאחר שמחיר הגז הטבעי באירופה עלה בחדות לפני מספר חודשים בשל מחסר בשוק, אשר הוחרף עם הירידה בייצוא הגז הטבעי של רוסיה לאירופה על רקע אי הפעלת צינור הגז טבעי הרוסי Nord Stream 2.

מידת החומרה של החורף הקרוב והיקף הצריכה לצרכי חימום הם גורמים שיהיו בעלי השפעה על היקף צריכת הגז. לנוכח מידת הגמישות הנמוכה של הביקוש לגז באירופה ביחס למחיר, ובמקביל לכך המצב שבו היקף התפוקה המקומית באירופה מוגבל יחסית וקבוע, הרי שפתרון למחסור של גז טבעי באירופה מבוסס בעיקר על יבוא, בין אם מרוסיה ובין אם משאר העולם, אך במחירים גבוהים במידה ניכרת מאלו של הגז הנרכש מרוסיה.

במידה ולמרות הקשיים השונים, רוסיה תפעיל את צינור הגז Nord Stream 2 במידה מספקת לאירופה, צעד שהינו חשוב מאוד לפעילות הכלכלית של רוסיה, הדבר יתרום לירידה נוספת במחיר הגז טבעי האירפאי. ירידת מחיר הגז באירופה יכולה להביא גם לירידה בביקושים האירופאיים לגז טבעי נוזלי (LNG) של ארה"ב ולנוכח רמות המלאים הגבוהה, הדבר עשוי לתרום לירידת המחירי בארה"ב. כמו כן, הפעלת צינור הגז Nord Stream 2 צפויה למנוע מעבר של ביקושים מגז טבעי לנפט, כך שצעד זה עשוי להיות בעל השפעה ממתנת על מחיר הנפט כבר בהמשך שנת 2022.

החוזים העתידיים של הנפט מצביעים על ירידה מסוימת במחיר במחצית הראשונה של שנת 2022 וירידה נוספת במהלך שנת 2023. זאת, ככל הנראה בשל הציפיות שהיצע הנפט יגדל בשנת 2022, וייתכן שאף יהיה עודף היצע מסוים, לצד החששות מהמשך השפעת נגיף הקורונה על הפעילות הכלכלית.

ד"ר גיל מיכאל בפמן הוא הכלכלן הראשי של בנק לאומי.

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמים מסופקים כשרות לקוראים ואינם משקפים בהכרח את עמדתו הרשמית של הבנק. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבלת הצעות, או ייעוץ – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.

במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות המובאות בחוברת זו לתוצאות בפועל. הבנק אינו מתחייב להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד.

לבנק ו/או לחברות בנות שלו ו/או לחברות הקשורות אליו ו/או לבעלי שליטה ו/או לבעלי עניין במי מהם עשוי להיות מעת לעת עניין במידע המוצג בחוברת, לרבות בנכסים פיננסיים המוצגים בה.

הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
היה אסיר תודה על כל האנשים הקשים בחייך, ותלמד מהם. הם מראים לך בדיוק מי אתה לא רוצה להיות

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים