שיתוף
תגובות
חדשות » פוליטי » "לעת הזו אין עילה להוצאת נתניהו לנבצרות"
מנדלבליט לבג"ץ
עם זאת כתב, "לא ניתן לשלול באופן קטגורי את האפשרות כי בנסיבות קונקרטיות חריגות, תקום עילת נבצרות תפקודית הנובעת מכך שראש הממשלה הינו נאשם בפלילים"
מנדלבליט לצד נתניהו, בזמנים טוב יותר | צילום: לע"מ

המדינה הגישה לבג"ץ תגובה מקדמית מטעם היועץ המשפטי לממשלה לעתירה המבקשת להורות כי ראש הממשלה ייצא לנבצרות מתפקידו כראש ממשלה. לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, "מכלול הנסיבות הרלוונטיות הקיימות אינו מבסס לעת הזו עילה לקביעה שיפוטית לפיה נבצר מראש הממשלה למלא את תפקידו. לפיכך", לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, "העתירה אינה מגלה עילה להתערבות שיפוטית בעניין ודינה להידחות".

בתגובה נכתב ש"הוראת החוק המסדירה מצב נבצרות של ראש הממשלה מכוונת בעיקרה למצב דברים בו מתקיימות נסיבות – סובייקטיביות או אובייקטיביות – השוללות באופן מעשי את המשך תפקודו של ראש הממשלה. בצד זאת, כפי שצוין בתגובת היועץ המשפטי לממשלה לעתירה משנת 2008 שעסקה במצב נבצרות של ראש הממשלה דאז, אהוד אולמרט, בגין חקירותיו הפליליות (בג"ץ 6231/08): "הסיטואציה בה ראש הממשלה מכהן בשעה שמתנהלות נגדו מספר חקירות פליליות, עשויה להעלות שאלות באשר ליכולתו למלא את תפקידו – הן בהיבט של יכולתו להקדיש את מלוא זמנו ומרצו בנסיבות אלה לתפקידו התובעני, והן בהיבט של פגיעה באמון הציבור". לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, ככלל, ובשינויים המחויבים, דברים אלו יפים גם לאחר הגשת כתב אישום"."

"הווה אומר, לא ניתן לשלול באופן קטגורי את האפשרות כי בנסיבות קונקרטיות חריגות, תקום עילת נבצרות תפקודית הנובעת מכך שראש הממשלה הינו נאשם בפלילים".

עוד נכתב בתגובה כי "פסיקת בית המשפט הנכבד שבה והדגישה, לאורך שנים ארוכות, את חשיבות ההקפדה על טוהר המידות בקרב נבחרי הציבור. כתב האישום שהוגש נגד ראש הממשלה הוא חמור ביותר, ומייחס לו עבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים, שאותן עבר, לכאורה, בעת שכיהן כראש ממשלת ישראל. בנוסף על כך, ראוי להזכיר גם את קיומן של התבטאויות חריפות של ראש הממשלה נגד מערכת אכיפת החוק, תוך הטלת דופי אישי בגורמים שונים הפועלים במסגרתה, דבר שיש גם בו כדי לפגוע באמון הציבור במערכות החוק והמשפט, בשים לב לכך שהתבטאויות שכאלה באות מצדו של הגורם הבכיר ביותר בהירארכיה השלטונית".

לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, "עמידתו של נאשם בעבירות חמורות הנוגעות לטוהר המידות, שמשפטו מתנהל בימים אלו בבית המשפט המחוזי בירושלים, בראשות הממשלה – אשר בין היתר נדרשת למנות בעלי תפקידים מרכזיים במערכת אכיפת החוק וברשות השופטת – אכן מעוררת קשיים משמעותיים, במישורים שונים. בהקשר זה יצוין כי בחודשים האחרונים, נמנעה ממשלת ישראל שבראשה עומד ראש הממשלה מקיום דיונים במינויים שונים של בעלי תפקידים בכירים במשרד המשפטים. דברים אלו אינם מובאים כדי להצביע בהכרח על קיומו קשר סיבתי בין היותו של ראש הממשלה נאשם בפלילים לבין הימנעות הממשלה מקידום מינויים אלו, אלא כדי להדגים את הקושי המתעורר בנסיבות העניין כמתואר, בוודאי ככל שמדובר באמון הציבור במערכות החוק והמשפט".

עם זאת, נכתב כי "במצב הדברים הנתון, ובשים לב גם להסדר מניעת ניגוד העניינים שגובש על-ידי היועץ המשפטי לממשלה לראש הממשלה – אשר נועד לשלול את האפשרות שמא סמכויות שלטוניות יופעלו באופן שיושפע מעובדת התנהלותו של ההליך הפלילי נגדו, או באופן שיהיה בו כדי להשפיע על עניינו האישי של ראש הממשלה בניהול ההליך הפלילי – סבור היועץ המשפטי לממשלה כי מכלול הנסיבות הרלוונטיות הקיימות אינו מבסס לעת הזו עילה לקביעה שיפוטית לפיה נבצר מראש הממשלה למלא את תפקידו".

תגובה מטעם רה״מ נתניהו לבג"צ בעניין הנבצרות נכתב כי "מדובר כאן בניסיון חמור ביותר לגרור את מערכת המשפט לתוך הקלחת הפוליטית ולגרום לה להחליט בניגוד לחוק ובניגוד להכרעת המוסדות הדמוקרטיים הנבחרים האם ראש הממשלה יכול להמשיך ולכהן בתפקידו. לדעת העותרת, בית המשפט הנכבד, או היועץ המשפטי לממשלה, אמורים להפוך למעשה לוועדה עליונה לאישור כהונת ראש ממשלה וזאת ללא כל סמכות מפורשת בחוק".

"שום משחקי מילים לא יוכלו להסתיר את העובדה שיש כאן ניסיון לעקור מן השורש את רעיון ריבונות העם. מי שמבקש לשנות את השלטון במדינה דמוקרטית צריך לשכנע את הבוחר ולא לנסות ולשנות את הכרעת הבוחר באמצעים משפטיים מלאכותיים"..

בתוך כך, המדינה הגישה לבג"ץ תגובה מקדמית לעתירה המבקשת להורות על מינוי שרים במקום ממלאי מקום שרי התקשורת, המשפטים, ההשכלה הגבוהה והמשלימה, משאבי המים, השוויון החברתי והמדע והטכנולוגיה, אשר כהונתם פקעה בשבועות האחרונים, מבלי שמונו שרים קבועים במקומם.

בתגובה שהוגשה נכתב כי "לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, פקיעת כהונתם של ממלאי מקום השרים ואי-מינוי שרים קבועים תחתיהם – ובפרט, אי-מינוי שר משפטים – מביאה למצב חריג ביותר וחמור מבחינה משטרית, ולפגיעה קשה בתפקוד הממשלה. פגיעה זו הולכת ומחמירה עם חלוף הזמן, ככל שמתארך המצב בו לא עומדים שרים בראש חלק ממשרדי הממשלה".

"לעמדת היועץ המשפטי לממשלה – כפי שפורטה בפניותיו השונות בנושא לראש הממשלה ולראש הממשלה החלופי – יש צורך חיוני בקידום מינויים קבועים של שרים למשרדים הרלוונטיים, ובפרט למשרד המשפטים, וזאת על אף העובדה שאנו מצויים בתקופה של ממשלת מעבר".

"זאת ועוד", לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, "ככל שיתארך משך הזמן שבו בראש מספר לא מבוטל של משרדי ממשלה לא מכהנים שרים – באופן שיביא להחרפת הפגיעה בתפקודה השוטף של הממשלה, ובאינטרסים ציבורים חיוניים הנגזרים מכך – עלול יהיה הדבר להוביל להביא לכך שהימנעות הממשלה מאיוש משרות שרים תיחשב להתנהלות בלתי סבירה באופן קיצוני, כך שתקום חובה משפטית לאייש משרות אלו".

בתגובה נכתב כי "מלשכת ראש הממשלה נמסר בשם ראש הממשלה כי עד סוף החודש הנושא יובא לדיון בישיבת הממשלה. בנסיבות העניין, לעמדת היועץ המשפטי לממשלה – בשים לב לכך שסוגיית מינוי שרים היא בעיקרה פוליטית באופייה; ומאחר שלפי הודעת לשכת ראש הממשלה, הסוגיות המתעוררות בעתירה עשויות להיפתר בשדה הפוליטי בעת הקרובה, ובכך יתייתר גם הצורך בהכרעה שיפוטית בעניין; מוצע כי יתאפשר למשיבים להגיש הודעה מעדכנת עד תחילת חודש מאי 2021, וכי העתירה תיקבע לדיון בפני הרכב במועד קרוב לאחר מכן (למקרה שהסוגיה לא תתייתר עד אז), תוך המשך בחינה קפדנית של ההשלכות הנובעות מאי-מינוי השרים דנן".

לעמדת ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון, המובאת אף היא בתגובה לעתירה, יש להוציא צו על תנאי באופן מיידי בעתירה. התגובה הוגשה באמצעות מנהל מחלקת בג"צים עו"ד ענר הלמן, ועוה"ד מוריה פרימן ואודי איתן ממחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה.

בתגובת שר הביטחון וראש הממשלה החליפי בני גנץ נכתב כי "ראש הממשל החלופי ושר הביטחון דורש התכנסות של הממשלה באופן מידי, ומינוי השרים החסרים, ובפרט שר המשפטים. לעמדת ראש הממשלה החלופי ושר הביטחון, נוכח קביעתו החד משמעית של היועץ המשפטי לממשלה כי מדובר במצב חריג ביותר וחמור מבחינה משטרית, וכי מתקיימת פגיעה קשה בתפקוד הממשלה שהולכת ומחמירה עם חלוף הזמן- אין מקום לכל עיכוב נוסף, ויש לכנס את הממשלה עוד היום ולמנות את השרים"

עוד נמסר, כי "בנסיבות הנוכחיות, ולאחר שדרישותיו של ראש הממשלה החלופי ושר הביטחון לכינוס הממשלה לצורך מינוי שרים לא נענו החל מחודש מרץ, לרבות בקשתו מיום 8.3.21 להפיץ משאל נוסף אשר יכלול גם את מינוי שר המשפטים- אין מקום להמתין עד תחילת חודש מאי, והוא מסכים למתן צו על תנאי".

מהתנועה לאיכות השלטון נמסר בתגובה לתשובת היועמ״ש לבג״ץ בעתירתה נגד אי מינוי שרים: ״אנו מצרים על תגובת היועץ המשפטי לממשלה, אשר בוחר להעניק פרס להבטחות החלולות של ראש הממשלה נתניהו, שמונע כבר למעלה מחודש מינוי שר משפטים, ומבטיח כי יעשה זאת עד סוף החודש".

״מצב העניינים הנוכחי, בו שיקוליו האישיים של נאשם בפלילים משתקים מדינה שלמה אינו יכול להימשך – גם לא עד סוף החודש. אנו מקווים כי בית המשפט הנכבד יראה לנכון להוציא צווים על תנאי, יקבע דיון דחוף וישים סוף לסאגה העגומה הזו״.

הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
הישג ענק הוא להגיב באותה צורה גם כאשר מנצחים וגם כאשר מפסידים

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים