שיתוף
תגובות
בריאות » חדשות הבריאות » מצנתר המוח מוחרם בהדסה – מאות סובלים
משבר ניהולי ורפואי
זה כחודשיים יושב אחד ממצנתרי המוח הטובים בעולם, מתוסכל במחלקה לנוירוכירורגיה. הסיבה: המנהל, פרופ' יגאל שושן, אסר עליו לבצע מאות ניתוחים חיוניים וכוננויות
חולה בבית חולים. אילוסטרציה | צילום: Fit Ztudio, שאטרסטוק

משבר ניהולי ורפואי קיצוני וחסר תקדים במערכת הבריאות הישראלית מתרחש בחודשים האחרונים במחלקה לניתוחי מוח בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים. המשבר פוגע, בין היתר, במאות מטופלים מכל רחבי הארץ שהיו צריכים לעבור ניתוחי מוח חיוניים. חלקם נדחו, וחלקם עברו לבתי חולים אחרים. כך מפרסם הבוקר (ב') לראשונה, פרשן וכתב הבריאות של "ישראל היום", רן רזניק.

הרקע למשבר הוא טענות קשות וחסרות תקדים במחלקה הנוירוכירורגית, בין מנהל יחידת צנתורי המוח, פרופ' חוסה כהן, לבין מנהל המחלקה הנוירוכירוגית, פרופ' יגאל שושן. בבית החולים מאשרים כי יחסי העבודה במחלקה התערערו עקב מחלוקת פנימית הנשענת על בעיית תקשורת. רופאים טוענים שהשפעת הסכסוך אינה פוגעת רק במחלקה, אלא גולשת למחלקות נוספות בבית החולים – למשל ילדים חולי סרטן.

פרופ' חוסה כהן (56) נחשב אחד ממצנתרי המוח הטובים בישראל ובעולם. הוא מוכר לציבור הישראלי כמי שניתח את אריאל שרון בשנת 2006 כשלקה בעת כהונתו כראש ממשלה באירוע מוחי קשה. ב־21 שנות עבודתו בהדסה עין כרם טיפל, ניתח וצנתר בהצלחה מרובה כבר יותר מ־40 אלף מטופלים. עמיתיו מתארים אותו כאחד הרופאים המנוסים, המצליחים והמבריקים בתחומו בארץ, ששמו הולך לפניו גם ברחבי העולם.

ואולם פרופ' כהן, שהוא מצנתר המוח היחיד העובד בהדסה, הורחק מהמחלקה הנוירוכירורגית שבה פועלת יחידת הצנתורים שהוא מנהל. ממידע שהגיע ל"ישראל היום" עולה כי בין יתר המהלכים שננקטו נגדו, בחודשיים האחרונים אסר עליו פרופ' שושן לצנתר ולאשפז במחלקה מצונתרים אלקטיבים לא דחופים שהם מרבית מטופליו, והנחה את רופאי המחלקה שלא לטפל בהם.

בעקבות זאת, כ־500 ממטופליו שהיו צריכים לעבור אצל פרופ' כהן צנתורי מוח חיוניים, ודרשו לעשות זאת רק אצלו כיוון שטיפל בהם בהצלחה מרובה קודם לכן, נדחו. חלקם, עברו לבתי חולים אחרים ומהם היו גם מי שעברו ישירות אל בית החולים המתחרה, שערי צדק בירושלים.

הוצא מקבוצת הווטסאפ

יש לציין כי מנתונים פנימיים של בית החולים, פרופ' כהן היה אחראי לכמחצית מהפרוצדורות במחלקה הנוירוכירורגית בהדסה. ההכנסות מהן לבית החולים עומדות על כ־54 מיליון שקלים בשנה – שהם יותר ממחצית מהכנסות המחלקה השנתיות. אבל מעבר לעניין החומרי, רופאים בכירים בבית החולים הביעו את דאגתם בפני "ישראל היום" כי ישנו חשש מהותי לפגיעה בבריאות המטופלים שלא יכלו לקבל את הטיפול אצל פרופ' כהן בהדסה.

אחת מהמטופלות של פרופ' כהן, רחל יחזקאל מירושלים, כתבה לפני שבוע למ"מ מנהל בתי החולים של הדסה פרופ' יורם וייס: "באפריל 2021 פרופ' כהן הציל את חיי לאחר שעברתי ניתוח בשל גידול במפרצת מעל העצב האופטי. הוא גילה סבלנות, אמפתיות ומקצוענות למטופליו. עכשיו, אני לא יכולה לקבוע תור אצל פרופ' כהן לבדיקה פולשנית דחופה. אני שולחת זאת לא רק בשמי, אלא בשמם של כל מטופליו שלא נוגעים לפוליטיקה הפנימית ב'הדסה'. אני מפצירה בך לפתור את הבעיה בהקדם כי בריאותנו חשובה ו'שבירה' יותר מכל אגו של מישהו".

פרופ' וייס השיב ליחזקאל כי נעשים מאמצים לפתור את הבעיות, וזו השיבה: "תשובתך חסרת התחשבות לחלוטין. אני צריכה כבר חודש את הבדיקה הדחופה וזה גורם למתח קיצוני, משום שאני לא יכולה להמשיך בטיפולים רפואיים אחרים עד אשר פרופ' כהן יעשה את הבדיקה".

אך הצעד חסר התקדים של איסור על ביצוע צנתורים הצטרף לסנקציות נוספות שפרופ' שושן נקט נגד פרופ' כהן בשנה האחרונה: בוטלו בבת אחת כל הכוננויות במחלקה והוא הוצא מקבוצת הווטסאפ המחלקתית שמשמשת למעשה כלי התקשורת המשותף המרכזי והחשוב בין הרופאים לטיפול ולמעקב אחר כל המנותחים והמטופלים במחלקה.

בכל העניינים הללו שלח פרופ' כהן לפרופ' וייס מכתב תלונה מפורט על ידי עורכי דינו, גלעד זבידה ולירון בק.

טענות גם נגד פרופ' כהן

המחלקה הנוירוכירורגית בהדסה עין כרם מגדירה את עצמה בפרסומיה כ"אחת המחלקות המובילות בישראל". במחלקה, שמרכזת את הטיפול הנוירוכירורגי ב־1.3 מיליון תושבי ירושלים רבתי, מתגאים בשימוש באמצעים הטכנולוגיים מהמתקדמים בעולם. מדי שנה מבוצעות בה כ־1,800 פעולות נוירוכירורגיות שונות – מתוכננות או דחופות.

אך מתברר שלאחרונה העביר פרופ' כהן ביקורת נוקבת כלפי חלק מהרופאים המתמחים במחלקה על האופן שבו הם עובדים ועוקבים אחר המנותחים והמצונתרים במחלקה. כלפי אחת הרופאות המתמחות הטיח כי היא "רופאה מסוכנת שכבר הרגה חולה". עוד טען פרופ' כהן כי טענות נגד רופאים מתמחים טויחו על ידי הדסה ולא נבדקו לעומק על אף חומרתן.

מנגד, היו מתמחים ועובדים נוספים, כולל טכנאי רנטגן שעבד עם פרופ' כהן במחלקת הצנתורים, שטענו כי הוא פוגע בהם, מתעמר ומשתלח בהם באופן קשה.

במאי 2021, למשל, התלהטו הרוחות במחלקה כשבזמן מבצע שומר החומות כתב אחד הרופאים הערבים הבכירים במחלקה כי "הצדק הוא הנשק החזק ביותר". על כך כתב לו פרופ' כהן בתגובה: "הוא מוזמן ללכת לעזה ואסורה הכניסה לטרוריסטים במחלקה שלנו". בתגובה לכך כתב פרופ' שושן מנהל המחלקה לכהן תשובה נחרצת, שלפיה "השנאה מעוורת את עיניך ומאפילה על כל כישרונותיך".

רופא מתמחה נוסף התלונן בתחילת מארס בפני פרופ' שושן כי פרופ' כהן הטיח בו: "אתה אולי תסיים את ההכשרה, אבל אתה לא שווה כלום ולא תהיה שווה כלום". לדברי המתמחה "זאת לא הפעם הראשונה שפרופ' כהן מפגין התנהגות פסולה מסוג זה כלפיי או כלפי חברי ועד כה זה עבר בהבלגה, אך השבוע נחצו קווים אדומים כשהוא נהג באלימות מילולית חריגה נגד רופאה מתמחה במחלקה".

ואולם, מומחה בכיר המעורה בפרשה אמר לעומת זאת  ל"ישראל היום" כי "בפרשה הזו בולטת ההתגייסות רבתי של רופאי המחלקה נגד פרופ' כהן, ונראה שהם ממש פוגעים ומתעמרים בו. עכשיו הם הצליחו לקושש ולגייס תלונות נגדו וכל האמצעים לכך כשרים".

"הוחלט לצמצם פעילות"

"ישראל היום" ביקש את תגובת פרופ' יורם וייס, מ"מ מנהל בתי החולים של הדסה, את תגובת דליה איציק, יו"ר דירקטוריון הדסה, את תגובת פרופ' יגאל שושן, מנהל המחלקה הנוירוכירורגית בהדסה, את תגובת פרופ' חוסה כהן, מנהל היחידה לנוירוכירוגיה אנדווסקולרית ואת תגובת כל הרופאים המומחים והמתמחים הקשורים לפרשה.

דוברות הדסה: "המחלקה לנוירוכירורגיה היא מספינות הדגל של המרכז הרפואי הדסה ושל מדינת ישראל. צוות המחלקה הוא מן המובילים במדינה, לרבות העומד בראשה וצוותי הרפואה, הסיעוד והטכנאים ושאר בעלי התפקידים. באשר למתואר בכתבה, יובהר כי לנגד עיניה של הנהלת הדסה עומדת בראש ובראשונה בטיחות החולים והטיפול האיכותי בהם וכן שלומו של כלל הצוות המטפל בבית החולים".

"תחת עקרון זה, פעלה הנהלת הדסה ביתר שאת ולאורך זמן ממושך, על מנת להשיב אל סדרם את יחסי העבודה אשר התערערו עקב מחלוקת פנימית הנשענת על בעיית תקשורת והשפיעה על מספר מחלקות בבית החולים ולא רק על המחלקה לנוירוכירורגיה".

"לאחר מאמצים ממושכים, ומשלא נותרה ברירה והובן כי האווירה שנוצרה עשויה לפגוע בהליכים רפואיים – הוחלט לצמצם פעילות ביחידה לצנתורי מוח, אך כמובן שניתן אישור לביצוע כל פעילות מצילת חיים ושמירה על חיי המטופלים המפונים להדסה וליחידה זו. בהחלטתה זו נטלה הנהלת המרכז הרפואי אחריות על חייהם ועל שלום אנשי הצוות אשר חשו נפגעים לאורך זמן, ואין בכך כל נידוי או חרם, אלא ניסיון אמיתי לסייע".

"כל ניסיון להטיל דופי ברמה האישית בצוות המחלקה אינו מקובל ואינו ראוי, ובוודאי שאינו נסמך על עובדות – שהדסה דאגה לברר בתהליך מעמיק ומקצועי. יודגש כי כל המוזכרים בכתבה הם רופאים מעולים מן השורה הראשונה, אשר הקדישו את חייהם להדסה ולמטופליהם ועושים זאת עד היום במלוא המקצועיות והמסירות".

הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
הישג ענק הוא להגיב באותה צורה גם כאשר מנצחים וגם כאשר מפסידים

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים