שיתוף
תגובות
חדשות » צבא וביטחון » צה"ל מקים בית הכלא חדש – כלא 10
לידיעת העריקים
המתקן המשודרג יחליף את כלא 4 ו-6, והוא יכול להכיל כאלף חיילים ו-300 אנשי צוות כליאה. במתקן תיפתח גם קריה משפטית
תגיות:
כלא 10 | צילום: דובר צה"ל

בעוד כשלושה שבועות ייפתח בית הכלא החדש של צה"ל – "נווה צדק". הוא יחליף את כלא 4 וכלא 6, שייסגרו לצמיתות, ויביא לשינויים רבים.

הצעד הראשון שנעשה, הוא בניית מתחם חדש מחוץ לבסיס הצבאי "בית ליד". בכלא 22 מבנים המחולקים לשש פלוגות, כשכל מתחם מיועד לסוג שונה של עבירות, לפי מדרג שנקבע מראש. במילים אחרות, מי שנכנס לכלא בגלל עבירת משמעת קלה, לא יישב לצד מי שנשלח לשם בגין עבירות פליליות.

המבנה החדש גם יכול לאכלס הרבה יותר אנשים. כלא 4 וכלא 6 יכלו לאכלס יחד עד 770 כלואים, ואילו "נווה צדק" יכול להכיל עד 940 בו זמנית. במקום פועלים גם מרפאה דו-קומתית, מטבח מרכזי שמספק אוכל לכלל הפלוגות, מגורי סגל, מפקדה, בית כנסת, מבנה לביקור משפחות, מספרה ומבנה תעסוקה.

כל חלל עומד בתקן הנדרש בחוק – מרחב כליאה של 4.5 מטר לכלוא, כולל מקלחת ושירותים. מעבר לכך, הוקדשה מחשבה רבה לדרך בה יהפכו את התאים לנוחים יותר, בלתי ניתנים להשחתה ויעילים כמתקני כליאה.

לדוגמה, בתאים החדשים – בהם יהיו שבעה כלואים שיחלקו ביניהם שירותים, מקלחת ושני כיורים – הוצב חלון גדול וממוגן היטב שמכניס אור, גם כדי לשוות לתא מראה רגיל, אבל גם כדי למנוע ניסיונות בריחה.

לצד זאת, הוקדשה מחשבה בנושא העיסוק לכלואים מחוץ לתאים, בין היתר בשיעורי השיקום, ובזמנם החופשי – במגרש הספורט, בבית הכנסת ובקנטינה.

הבשורה הגדולה של המתקן היא סל האפשרויות הרחב העומד בפני הסגל לטיפול ושיקום כלואים – מש"קית ת"ש צמודה בכל פלוגה שיכולה להתאים תנאי השירות למשרתים, ואולי אף לפתור בעיות שיובילו להמשך שירות יעיל בצה"ל, וכן שלוחת מיטב בכלא לקיום ועדות שונות לכלואים.

בנוסף מקפידים על קיום פעילויות חינוך שונות – סדנאות, לימודי עברית, השלמת בגרויות ו-12 שנות לימוד, למידת מקצוע לחיים (כמו טכנאי וחשמלאי), שיעורי התנהלות כלכלית, בית מלאכה בו עוסקים הכלואים במלאכות שונות על פי צורכי הצבא ופרויקטים של גמילה מסמים.

בבסיס הכליאה נמצא גם מרכז 'חוסן' שמורכב ממסגרות מעטפת הנותנות מענה לכלואים בבסיס, ביניהן מערך ת"ש, רפואה, בריאות הנפש ומערך גחל"ת (גורמי חזרה לשירות תקין), המאבחן את הכלואים ונותן להם אפשרות חזרה לשירות והתאמה מדויקת לאופי שירותם.

עם פתיחת "נווה צדק", יחל לפעול גם חוק למען "נפגעי עבירה", שיקבלו התראה מראש טרם יציאת הכלואים שפגעו בהם לחופשי.

מבחינת אבטחה, מקיפים את מתקן הכליאה חומות בטון בגובה שלושה מטר ושני מטרים של סלילי ברזל. 700 מצלמות מרשתות את כל המתחם מקצה לקצה, במעגל סגור. לכל פלוגה ישנו חמ"ל שמנטר ועוקב אחרי המתרחש ויכול לשלוט על התאורה, החשמל, הטלוויזיות והמצלמות, וכן חמ"ל מרכזי שמתכלל את הכול. אצל פלוגת הבנות, כמובן, רק בנות מנטרות את המצלמות בחמ"ל, וסגל המפקדות הן נשים.

"מטרת 'נווה צדק' היא להתאים חליפה שיקומית לכל חייל וחיילת שיגיעו לכאן, בתחומי החינוך, השיקום והחזרה לשירות תקין או לאזרחות תקינה. נעסוק בבגרויות, במקצוע לחיים, בעבודה ובחינוך – המפקדים בכלא מוכוונים למשימה הזו והוכשרו לכך, והקמתו מהווה בשורה גדולה לצה"ל", אומרת אל"ם מיטל שושן, ראש מחלקת השיטור.

"כשאדם נכנס לכלא, נלקחת ממנו אחת מזכויות היסוד החשובות – החירות", מספר קמצ"ר (קצין משטרה צבאית ראשי), תא"ל יאיר ברקת, "בצה"ל מבינים שעונש זה הוא קשה, ויש לנצל את זמן השהות של כל כלוא כדי לסייע לו להשתקם – או כדי שיחזור לצבא כחייל טוב יותר, או כדי שישתחרר כאזרח שיודע להסתדר במדינה, עם כלים וכוחות לשנות את הדרך ולהבטיח שלא יחזור לראות את כותלי הכלא מבפנים שוב".

"הכלואים יכנסו ל'נווה צדק' בעוד כשלושה שבועות, כשלנגד עינינו המטרה החדשה ברורה – להבטיח שנפגוש שם כמה שפחות כלואים שכבר השתחררו מכותלי הכלא, ולספק התאמה ושיקום שיסייעו להם כשיחזרו לשירותם הסדיר או לאזרחות", מסכם תא"ל ברקת.

כלא 10 | צילום: דובר צה"ל
כלא 10 | צילום: דובר צה"ל
כלא 10 | צילום: דובר צה"ל
כלא 10 | צילום: דובר צה"ל
כלא 10 | צילום: דובר צה"ל
הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
אמור לי מי חבריך ואומר לך מי אתה

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים