שיתוף
תגובות
חדשות » פוליטי » מדיני » "אין מה לדבר אם ביידן יהיה כמו אובמה"
בכיר ישראלי
נתניהו צפוי להתנגד לתוכנית ביידן על הסכם הגרעין האיראני • ממשל ביידן שינה את הגדרת השגריר בישראל בטוויטר – כשגריר לישראל, עזה והגדה המערבית וחזר בו
תגיות:
בנימין נתניהו וג'ו ביידן | צילום: Matty Stern/ Public Domain

גורם ישראלי בכיר מאוד אמר אחרי השבעת ג'ו ביידן לנשיא ארצות הברית כי "אם ביידן יחזור להסכם הגרעין שהיה, לא יהיה לנו על מה לדבר איתו", כך לפי ציטוט שפורסם ב'חדשות 12'. ב'כאן חדשות' דווח כי ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להתנגד לתוכנית ביידן בנוגע למשא ומתן עם איראן.

על פי המתווה שמגבש הממשל האמריקני החדש, הכוונה היא לחזור להסכם הגרעין, בשלב הראשון, תוך עמידה בהתחייבויות קודמות של כל הצדדים המעורבים, כולל ארצות הברית ואיראן, ובשלב השני הסכם גרעין משופר שיכלול התייחסות לתכנית הטילים הבליסטית האיראנית ולפעילותם האזורית.

על פי הדיווח של גילי כהן, ישנם חילוקי דעות בישראל בנוגע לסוגיה האיראנית, גם על אופן הטיפול בנושא. עד עתה בישראל, מתברר, לא התקיים דיון של כלל הגופים הרלוונטיים להיערכות למשא ומתן על איראן (צה"ל, מוסד, משרדי הביטחון החוץ וראש הממשלה). נתניהו מתכנן לקיים דיון כזה, וגם למנות פרויקטור לסוגיה. ייתכן והממונה על כך יהיה ראש המוסד יוסי כהן, אך זה טרם נקבע, כששר הביטחון בני גנץ מתנגד לפי שעה לדרישת נתניהו למנות פרויקטור לסוגיה.

בתוך כך, ממשל ביידן שינה את הגדרת השגריר בישראל בטוויטר – ל"שגריר לישראל, עזה והגדה המערבית". לאחר הפרסום בכלי התקשורת השונים בארץ מיהרה השגרירות לתקן והחזירה את התואר ל"שגריר בישראל". דוברת מטעם השגרירות האמריקנית אמרה כי לא מדובר בשינוי מדיניות ולא אינדיקציה לשינוי מדיניות עתידי.

בד בבד, גורמים בממשל ביידן אמרו היום בשיחות סגורות כי בכל הנוגע ליחסי ישראל והפלסטינים ולמדיניות הממשל בעניין היעד כרגע הוא למנוע מנתניהו להחמיר את המצב עם הפלסטינים ולא לזעזע את השטח. מהשיחות עלה עוד כי כרגע הממשל מבין שלא יוכל לבצע מהלכים משמעותיים, ולכן המטרה המרכזית כרגע היא להרגיע את השטח ולא לגרום לזעזוע.

ראש הממשלה בנימין נתניהו פרסם מוקדם יותר סרטון ברכה לנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן: "ברכות לנשיא ג'ו ביידן ולסגנית הנשיא קמלה האריס על השבעתכם ההיסטורית. הנשיא ביידן, יש בינינו ידידות אישית חמה במשך עשרות רבות של שנים. אני מצפה לעבוד איתך כדי לחזק עוד יותר את הברית בין ארצות הברית לישראל, להמשיך ולהרחיב את השלום בין ישראל לעולם הערבי ולהתמודד עם האתגרים המשותפים, בראשם האיום האיראני. אני מאחל לכם הצלחה רבה. אלוהים יברך את ארצות הברית של אמריקה. אלוהים יברך את ישראל", דברי נתניהו.

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין שיגר אגרת ברכה לנשיא החדש: "אני שמח לברך אותך על השבעתך כנשיאה ה-46 של ארצות הברית. בשם העם בישראל, הרשה לי לאחל את מיטב הברכות לך, לסגנית הנשיא האריס, לבני משפחותיכם, ולכל העם האמריקני ביום חשוב זה. היום, אתם מתחילים את כהונתכם כמנהיגי העולם החופשי, לאחר שנבחרתם על ידי הדמוקרטיה הגדולה בעולם, מי ייתן ומאמציכם יוכתרו כהצלחה".

,אדוני הנשיא, לעיתים המובן מאליו טוב שיאמר – לארצות הברית אין בת ברית גדולה ממדינת ישראל ולעם האמריקני אין חבר טוב מהעם בישראל. הידידות בינינו חוצה מפלגות, ונעוצה בערכים משותפים של דמוקרטיה וחופש שאנו חולקים. זו ידידות הזוכה לתמיכה איתנה של שני העמים. אין כל ספק שתחת נשיאותך ארצות הברית תמשיך להיות מחויבת לביטחונה ולשגשוגה של ישראל".

"אזורנו משתנה במהירות, רבים מהשינויים חיוביים. הסכמי השלום האחרונים בין ישראל לשכנותינו הביאו עימם תקווה חדשה, ואני מצפה לעבוד יחד איתך בכדי לסייע בבניית גשרים נוספים באזורנו, בהם גם עם שכנינו הפלסטינים. אני מאמין בלב שלם שלא נגזר עלינו לחיות יחד, אלא נועדנו לחיות יחד. אך לצד זאת, אנו ממשיכים להתמודד עם האיום האיראני הגובר המתבטא בתוקפנותה והתפשטותה של איראן במרחב, זאת בנוסף לעליית האנטישמיות והטרור העולמי, כל אלה במהלך אתגר עולמי חסר תקדים – ההתמודדות עם נגיף הקורונה. רק באמצעות עמידה משותפת כבעלי ברית וכחברים נוכל להתמודד עם אתגרים אלה. רק באמצעות עמידה משותפת כבעלי ברית וחברים נוכל להביס אותם".

"אדוני הנשיא, שמחתי לקבל את פניך בירושלים כסגן הנשיא, ולכבוד הוא לי להזמין אותך לבקר אותנו שוב בהקדם האפשרי, כנשיא ארצות הברית של אמריקה", דברי ריבלין.

ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ אמר כי "אני מברך את הנשיא ג'ו ביידן, ידיד של ישראל, סגנית הנשיא קמלה האריס וממשל ביידן כולו. זהו רגע ייחודי עבור ארה"ב והעולם כולו".

"ארה"ב וישראל במיוחד חולקות מטרות ואתגרים רבים כעת – התמודדות עם התוקפנות האזורית של איראן ושאיפותיה הגרעיניות, מאבק בארגוני טרור וכוחות שחותרים תחת היציבות האזורית, הרחבת תהליכי הנורמליזציה ומציאת פתרון לסכסוך הישראלי- פלסטיני".

"אני מצפה לעבוד עם ממשל ביידן וידידיי בפנטגון בכדי להתמודד עם האתגרים האלו. אני בטוח שהברית החזקה ביננו והמחויבות ההדדית בין המדינות יסייעו לקידום הערכים הדמוקרטיים המשותפים שלנו, יהפכו את המזרח התיכון ליציב יותר, ואת העולם לשקט ובטוח", דברי גנץ.

הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
איננו רואים דברים כפי שהם אלא כפי שאנו

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים