שיתוף
תגובות
חדשות » פוליטי » מדיני » איראן עכשיו, הפלסטינים אחר כך • פרשנות
ממשל ביידן
הנשיא החדש אמנם החזיר למגרש המדיני כמה מאנשי אובמה, אבל בשבועות האחרונים משדרים משם לישראל לא מעט אותות הרגעה • הפרשן המדיני דני זקן בטור מיוחד ל'בחזית'
ג'ו ביידן בטקס ההשבעה אתמול | צילום: mccv, שאטרסטוק

כניסתו של ממשל ביידן מעלה חששות בקרב ישראלים רבים בעיקר במחנה הימין לצד תקוות במחנה הנגדי. כהונתו של טרמפ הביאה לשינויים מרחיקי לכת במזרח התיכון, אלא שאישיותו ומעשיו הבעייתיים הטילו צל גם על המהלכים המוצלחים מאוד ושוברי הקיפאון שעשה.

ברק אובמה שהיה נערץ בחלקים נרחבים בעולם, ומדיניותו הייתה פורצת הדרך בסוגיית האקלים ונושאים אחרים, נכשל כישלון חרוץ באזורינו, עם יוזמות הדמוקרטיזציה בעולם הערבי, אי היכולת למנוע את טבח העם הסורי והוויתור לאיראן בסוגיית הטרור והטילים תמורת דחיה זמנית של פרוייקט הגרעין.

בחודשיים האחרונים של 2020 נחתמו הסכמי יצוא ישראליים לאיחוד האמירויות בחריין ודרכן לסעודיה ומדינות אחרות בהיקף של מיליארד שקלים!

ההשפעות של מדיניות טראמפ על המזרח התיכון היו דרמטיות וימשכו לאורך זמן. ולדידה של מדינת ישראל השינויים ארוכי הטווח הם באופן מובהק לטובה עם הסתייגות לגבי הזירה הפלסטינית. הפלסטינים, ביחד עם השמאל הישראלי טוענים כי טרמפ הרחיק את פתרון שתי המדינות ההכרחי להגעה לשלום, נתן לגיטימציה להתנחלויות ולדרישה הישראלית לבעלות על יו"ש והעלה את השגרירות לירושלים בלי שישראל שילמה על כך מחיר מדיני. מנגד המדיניות האמריקנית הזו, שברה את המבוי הסתום הממושך בסוגיה, וגרמה לפלסטינים להבין כי הקיפאון פועל לרעתם. זו הסיבה המרכזית לכך שאבו מאזן החליט לקדם סוף סוף את הבחירות לפרלמנט ולנשיאות. ברחוב הפלסטיני גוברת ההתמרמרות, והתחושה היא כי הנהגת הרשות לא מצליחה להביא את אזרחיה לרמת חיים סבירה בשל מחדליה. לא מעט מהם היו שמחים לקבל את היתרונות הכלכליים שהציעה תכנית המאה, אבל זו ירדה כעת מהפרק, זולת החלק של הסכמי השלום של ישראל עם מדינות המפרץ, מרוקו וסודאן.

ההסכמים הללו עשו שינוי גיאו-אסטרטגי עצום באיזור, שמשמעויותיו הכלכליות, המדיניות והבטחוניות מרחיקות לכת ובפועל שינו את המזרח התיכון לבלי הכר. ישראל ככלל חיזקה את מעמדה העולמי ואת הקלישאה שהדרך לליבה של וושינגטון עוברת בירושלים, ונתניהו סחט את הלימון הזה עד סופו. במישור הכלכלי, הנה נתון, בחודשיים האחרונים של 2020 נחתמו הסכמי יצוא ישראליים לאיחוד האמירויות בחריין ודרכן לסעודיה ומדינות אחרות בהיקף של מיליארד שקלים! ומדובר בהסכמים ראשוניים בלבד, השמיים הם הגבול, אינה קלישאה במקרה הזה. האמירויות הצטרפו לברית מדינות איסטמד בהיבט האנרגטי, עם ישראל קפריסין מצריים ויוון, ברית אסטרטגית רבת משמעות. ובהיבט הביטחוני, בנות ברית הדוקות ורשמיות של ישראל מחומשות בנשק חדיש (כן כן F35 למשל) בחצר האחורית של איראן, עשרות קילומטרים ממנה, זה גיים צ'ייינג'ר – המשנה לגמרי את המצב האסטרטגי באיזור. ובהיבט האיראני המהלך של היציאה מהסכם הגרעין ערער את המשטר הטרוריסטי האיסלמי בטהראן, גרם לו להפסד הכנסות של מאות מיליארדי דולרים שחלק לא קטן מהם היה משמש לחיזוק ארגוני טרור כמו חיזבאללה ובד בבד נקט נגדה גם בצעד קיצון כמו חיסולו של הארכי-טרוריסט קאסם סולימאני מפקד משמרות המהפיכה.

מה יעשה ביידן? האם ישנה את התמונה?

הנשיא החדש אמנם החזיר למגרש המדיני ולעמדות מפתח כמה וכמה מאנשי אובמה, ובהם כאלה שהיו מעורבים ישירות בהסכמי הגרעין כמו וונדי שרמן. גם שר החוץ טוני בלינקן היה בעמדה בכירה בממשל אובמה, אבל בשבועות האחרונים משדרים משם לישראל לא מעט אותות הרגעה. השבוע אמר בלינקן בסנאט כי ירושלים היא בירת ישראל, ואין שום כוונה להחזיר את השגרירות לתל אביב, עוד אמר כי הממשל החדש מוכן לחזור למשא ומתן עם איראן על תוכנית הגרעין – בתנאי שטהרן תעמוד במחויבויותיה והדגיש את המחויבות האמריקנית למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. הוא הבהיר כי הכוונה היא להשיג הסכם טוב יותר וחזק יותר כדבריו ולאחר היוועצות בידידינו באיזור ובהם ישראל וסעודיה. בעניין הפלסטיני אמר כי הממשל החדש מחוייב לפתרון שתי המדינות אבל הדגיש – "זה עניין מאתגר למדי".

ובתרגום חופשי האמריקנית מן הסתם יבטלו כמה וכמה מצעדי טראמפ, יחזירו בין השאר מימון סיוע לפלסטינים, השגרירות הפלסטינית בוושינגטון תיפתח מחדש, ויעשה מאמץ לחדש מגעים בדרגים שונים בין ישראל לפלסטינים. אלא שמהלך של ממש ימתין לתוצאות הבחירות בישראל, ולכינונה הלא ודאי של ממשלה חדשה. בד בבד גם הפלסטינים הכריזו על בחירות, ואם אלה יתקיימו, האמריקנים ימתינו להתבהרות התמונה, ולמהות הקשר בין הרשות לחמאס ברצועה.

מול איראן יתחדש המשא ומתן, גם בגלל האירופים הלוחצים לכך, ויש סיכוי כי יושג הסכם חדש. כאן תיבחן ההנהגה הישראלית ביכולתה להשפיע על הסכם כזה, ובעיקר במניעה ארוכת טווח יותר של העשרת אורניום, בעצירת הזרמת הכספים לטרור ובהגבלת פרויקט הטילים ארוכי הטווח.

הכותב הוא כתב ופרשן פוליטי ומדיני בעיתון 'גלובס'

הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
מי שלא מרוצה מהיחס שהוא מקבל, שיבדוק איזה יחס הוא נותן

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים