שיתוף
תגובות
חדשות » חדשות בארץ » "מעריכה שסגירת השמיים תהיה לפחות לחודש"
אלרעי-פרייס
ועדת החוקה אישרה את התקנות לצמצום החריגים ליציאה לטיסה. ועדת הכלכלה אישרה: החל מחצות כלי טיס זרים לא יורשו לנחות בישראל ורש"ת תוכל למנוע כניסה לנתב"ג
שלט הכוונה לנתב"ג | צילום: boscorell, שאטרסטוק

ועדת החוקה אישרה את התקנות לצמצום החריגים ליציאה לטיסה. הוועדה בראשות ח"כ יעקב אשר אישרה היום (ב') את התקנות לצמצום החריגים המאפשרים יציאה מהבית לצורך טיסה מחוץ לישראל, כך שיכללו מקרים אלו בלבד: טיפול רפואי, לוויה של קרוב משפחה, או הליך משפטי. עוד קובעות התקנות כי מנכ"ל משרד הבריאות, נוסף למנכ"ל משרד התחבורה, יהיו רשאים לאשר יציאה שאינה כלולה בחריגים אלו, לצורך הומניטרי או אישי מיוחד.

במקביל, ועדת הכלכלה אישרה: החל מחצות כלי טיס זרים לא יורשו לנחות בישראל ורש"ת תוכל למנוע כניסה לנתב"ג ממי שאין לו אישור מתאים. היו"ר מרגי דרש לתקן את החוק בהקדם כך שתהייה אפשרות לעצור גם כניסת מטוסים פרטיים – וביקש לחזק את ידי כל הצוותים הרפואיים שמתמודדים בצורה מעוררת השראה עם הקשיים.

ד"ר שרון אלרעי פרייס התייחסה בוועדת חוקה לשאלות הח"כים בנושא סגירת השמיים: "6 ימים זה רק עכשיו לעצור עכשיו ולעשות סדר אבל זה לא יספיק, זה צריך להיות יותר ארוך. 6 ימים לא ישנו דבר מבחינת הווריאנטים. נצטרך כמה שבועות כדי לאפשר למבצע החיסונים להתקדם בקצב מהיר כדי שגם אם ייכנסו ווריאנטים מדבקים, נוכל להשתלט עליהם. אנחנו מצמיחים את המוטציות בתל השומר ומנסים לראות אם החיסון עוזר. כרגע אנחנו לא יודעים למה החיסון לא יעיל ומניחים שלרוב המוטנטים הוא יעיל, אבל זה לוקח זמן".

עוד אמרה: "כרגע מדדי התחלואה מאוד מדאיגים. מספר המאומתים יורד אך אנחנו עם שיא בכמות המונשמים, דבר שלא היה כמותו. כשהיינו ב-4000 חולים מאומתים עם מקדם הדבקה 1.3 היה ברור לאן זה הולך, אך כרגע אנחנו עם מקדם 0.9 אך אתמול היה שיא של 67 פטירות וצריך לראות איך זה מתקדם. צריך לראות שתתחיל השפעה של החיסון ושתהיה ירידה גם בחולים קריטיים וקשים נוסף על מקדם ההדבקה. עוד לא החלטנו מה יהיה הסף לסיום. סגירת השמיים תהיה להערכתי לפחות לחודש כדי שנהיה עם כשלושה מיליון מחוסנים".

בהתייחסה למערכת החינוך אמרה: "היא לא הגורם היוזם של המגיפה אך היא גורם שתורם לה. ברגע שילדים מגיעים למקומות, גם עם קפסולות, זה בכל זאת מקומות מפגש יותר גדולים. כרגע עם הווריאנט האנגלי זה יותר גרוע. 40% מהתחלואה זה ילדים, מספר גבוה יותר ממספרם באוכלוסייה. ביציאה מהסגר השני היינו עם 29% ואנחנו רואים עליה בתחלואה של גילאי 9-6 שאלו בדיוק הכיתות שאמורות לחזור ללמוד ואנחנו עוקבים אחרי זה".

עו"ד רז נזרי, המשנה ליועמ"ש התייחס לשאלות חברי ועדת החוקה בנוגע לבקשות יציאה מהארץ במקרים חריגים שאינם כלולים בתקנות ואמר: "הזכות להיכנס לארץ היא זכות יסוד אך מנגד עומדות זכויות יסוד נוספות כמו הזכות לחיים. אנחנו לא אומרים שיש מניעה משפטית בצעד הזה אך הצפנו קשיים בנוגע לפגיעה בחוק יסוד, ועמדנו על שלוש נקודות שלגביהן נמצא פתרון- שיהיו חריגים שיאפשרו יציאה למקרים הומניטריים ואחרים שנמצאים בתקנות, עמדנו על כך שתהיה אפשרות מעשית לשימוש בחריגים, כך שיתאפשרו טיסות במקרים כאלו והנושא צריך להיפתר עד מחר, כך שתימצא אפשרות אולי עם מטוס של חיל האוויר שייקח ליעד קרוב, או טיסות של חברות אחרות לא מסחריות, מבחינתנו משפטית צריכה להיות אפשרות להבאה והוצאה של אזרחים מסיבות הומניטריות. בנוסף, עמדנו על כך שלא תהיה תחולה מידית כדי לאפשר זמן התארגנות. הצענו אף יותר מ-72 שעות אך ניתנה יממה וחצי וזה מינימום נדרש מבחינתנו ברמה המשפטית. באיזון בין הפגיעה לבין הסיכון הבריאותי, אנחנו נגן על הליכים אלו".

עוד אמר כי "לגבי אדם שיוצא מהארץ ולא מתעתד לחזור, אין סיבה למנוע יציאתו, זה נמחק בתקנות אך הוסכם שבאופן גורף ועדת החריגים תאשר כל בקשה כזו של יציאה חד כיוונית. זה לא רק וואן ווי טיקט, אלא גם חזרה של אדם למקום מגוריו הקבוע בחו"ל כמו סטודנטים. ועדת החריגים מורכבת ממנכ"ל משרד הבריאות, מנכ"ל משרד התחבורה ונציגיהם. המגמה היא לא לאפשר יותר מדי חריגים והם צומצמו. עמדנו על טיפול רפואי, לוויה והליך שיפוטי. הרעיון בקביעת המגבלות הוא בדברים שאין בהם שיקול דעת, אך זה לא אומר שמקרים אחרים לא יאושרו"

ד"ר אלרעי פרייס הסבירה בועדת הכלכלה: "אנחנו נדרשים לסגור את נתב"ג כי אנחנו מבינים את המשמעות של הוריאנטים שנמצאים בחו"ל וחווים על בשרנו הכואב את התוצאה של אחד מהם שנכנס. באמצע דצמבר קיבלנו הודעה דיסקרטית על וריאנט אנגלי. זה הגיע אחרי שיומיים לפני זה הדבר פורסם בעיתונות הבריטית. חודשיים אחכ, אחרי שעשינו מאמצים הוא מפושט בקהילה. 50% מהדגימות הן של הוריאנט האנגלי ועד שאנחנו מבינים את זה זה מאוחד מדי. עם הוריאנט האפריקאי קיבלנו איתות יותר מוקדם ועוקבים אחרי האנשים האלה ומצליחים מאוד בקושי להחיל את 27 החולים ולנטר את המגעים שלהם. הוריאנטים מדבקים יותר ולא יודעים מה ההשפעה שלהם מבחינת אלימות מוגברת ולא יודעים לגבי יעילות החיסון. לגבי הוריאנט האנגלי – רואים עלייה בתחלואה בילדים ובצעירים שמגיעים למצבים קשים. אין ספק שמה שרואים בנשים ההרות שמגיעות לתחלואה קשה וקריטית לא ראינו עד עכשיו. יש פה מאפיין אחר במגיפה הזו".

יו"ר ועדת הכלכלה מרגי שאל בדיון האם מי שבא עם מטוס פרטי ממיאמי יוכל להיכנס. על כך השיבה היועצת המשפטית של רשות התעופה האזרחית, עו"ד רננה שחר, השיבה כי מטוס פרטי ישראלי שעליו אזרח ישראלי יוכל להיכנס לישראל. ד"ר אלרעי פרייס אמרה בתגובה כי היא לא יכולה להסביר את זה. נציג משרד המשפטים, שי סומך, אמר כי יש קושי משפטי לעצור זאת ועו"ד שחר הוסיפה כי הסיכון של אדם אחד לא דומה לסיכון של כניסת מאות אנשים. היו"ר מרגי אמר בתגובה כי הוא יכול לקבל זאת, אך הוא דורש לתקן את החוק כדי שתהיה סמכות לעצור גם טיסות של מטוסים פרטיים.

הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
מי שלא עשה טעות לא ניסה שום דבר חדש

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים