שיתוף
תגובות
בריאות » חדשות הבריאות » קורונה – מה חשוב להורים לדעת
המומחים עונים
מה היא תסמונת פוסט קורונה בילדים? האם נכון לחסן בני נוער מעל גיל 12 כנגד הנגיף? מה היא קורונה וכיצד היא נוצרה?
ילד חולה | צילום: av_antropov, שאטרסטוק

פרופ' יצחק לוי, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז שניידר ופרופ' אפי בילבסקי, מומחה למחלות זיהומיות ורופא בכיר במחלקת ילדים ג' במרכז שניידר, ריכזו את כל מה שחשוב להורים לדעת:

מהו נגיף הקורונה? נגיפי הקורונה הנם משפחה של נגיפים העלולים לגרום לתחלואה בבני האדם ובבעלי חיים. עד להתפרצות הנוכחית מספר סוגים של נגיפי קורונה גרמו לתחלואה נשימתית בבני אדם. בעבר היו שתי התפרצויות של נגיפים ממשפחה זו בבני אדם: האחת בשנת 2003 התפרצות מגיפת ה- SARS ובשנת 2013 התפרצות מגיפת ה- MERS. החל מדצמבר 2019 החלה להתפשט בעולם מגיפת ה- COVID-19 הנגרמת על ידי נגיף ה- SARS-COV-2.

כיצד החלה המגיפה ומהו מקור התחלואה? המגיפה החלה להתפשט מהעיר ווהאן שבסין. ההשערה היא שהמגיפה החלה בשוק בעלי החיים בעיר. ההתפרצויות הקודמות נגרמו על ידי נגיף הקיים בעטלפים ועובר לבני האדם דרך בעלי חיים אחרים.

מהי תקופת הדגירה של המחלה מאז ההדבקה? תקופת הדגירה של המחלה נעה בין 14-2 יום כאשר תקופת הדגירה השכיחה יותר היא בין 7-3 ימים.

כיצד מתפשט הנגיף? דרך ההתפשטות השכיחה של הנגיף היא על ידי הפרשות או תרסיס הנובע משיעול או התעטשות של אדם החולה במחלה. כמו כן תתכן הדבקה על ידי מגע ממשטחים הנגועים על ידי הנגיף. לגבי התפשטות אווירנית, נכון להיום קיימות השערות שונות לגבי יכולת הנגיף לעבור בהעברה אווירנית ואין בטחון שאכן יכול להתפשט בדרך זו.

האם ניתן להדבק מאדם ללא סימני המחלה? דרך ההעברה העיקרית של הנגיף היא באמצעות העברה של תרסיס טיפתי מאדם החולה במחלה. עם זאת חולים בתחילת המחלה אינם מראים סימנים ברורים של המחלה ובשלב זה הם יכולים להדביק. לא ברור מה היקף התופעה אך בכל זאת תיתכן העברה בחולים אלו.

מהם סימני המחלה? יש לזכור שבאוכלוסיות מסוימות (ילדים לדוגמה) תיתכן הדבקה בנגיף ללא סימני מחלה כלל. זה נקרא הדבקה אסימפטומטית. באם ישנם סימני מחלה אזי הסימנים השכיחים הינם: חום, שיעול, קושי נשימתי. בנוסף חולשה, עייפות, כאבי ראש, כאבי בטן, שלשול ועוד.

מהו מהלך המחלה? מהלך המחלה שונה מאדם לאדם, כאשר גיל מהווה ככל הנראה את גורם הסיכון המשמעותי ביותר למחלה קשה.

במבוגרים, בלמעלה מ-80% המחלה תעבור בצורה קלה ותחלוף ללא צורך בטיפול. כ-15% מהחולים יפתחו דלקת ריאות בדרגת חומרה קלה עד בינונית. 5% מהחולים יזדקקו לאשפוז עקב סיבוכים של המחלה בעיקר דלקת ריאות וחלקם, עד 1%, יזדקקו לאשפוז בטיפול נמרץ. שיעור התמותה מהמחלה נע עד 2% לערך במבוגרים.

בילדים מהלך המחלה קל יותר ושיעור הסיבוכים נמוך יותר. רוב הילדים שנדבקו יהיו אסימפטומטיים ומיעוטם יסבול ממחלה כלשהי. ישנו סיבוך של קורונה המתרחש באוכלוסיית ילדים בלבד והוא 'תסמונת פוסט קורונה'.

מהי התסמונת הדלקתית הרב מערכתית בילדים? מדובר על מחלה דלקתית שתוארה בילדים, לראשונה בבריטניה וארצות הברית בתקופת הזמן של 2-4 שבועות אחרי ההדבקה בקורונה. סיבוך זה יכול לקרות בילדים שהיו סימפטומטיים או אסימפטומטיים בעת ההדבקה הראשונית.

לשמחתו מדובר בתסמונת נדירה במדינת ישראל, ככל הנראה הרבה פחות שכיחה מבאוכלוסיות אחרות. ההתיצגות של סיבוך זה היא מחלה חום גבוה הנמשך לפחות 5 ימים, אי שקט וסימנים וסימפטומיים המזכירים שילוב של שתי מחלות אחרות שכיחות ברפואת ילדים – קוואסקי ותסמונת ההלם הרעלני.

במרכז שניידר לרפואת ילדים, כמו גם בבתי חולים אחרים במדינה, טופלו כבר מספר ילדים עם סיבוך זה (כ-120 ילדים סך הכול בכל מדינת ישראל). הטיפול נשען בעיקר על תרופות נוגדות דלקת לרבות סטרואידים, אספירין ונוגדנים ממקור אנושי (IVIG). לשמחתנו, כל הילדים שטופלו עד כה בשל סיבוך זה הבריאו בצורה מלאה.

זיכרו, באם ידוע לכם (וגם אם לא) על הדבקה בקורונה אצל ילדכם או במשפחה בארבעת השבועות האחרונות ועכשיו יש מחלת חום ממקור לא ברור, גשו לבדיקת רופא מומחה ברפואת ילדים.

מהי תסמונת ה- LONG COVID? מדובר בתופעות הקיימות לפחות 12 שבועות לאחר המחלה האקוטית. בתחילה תוארה התסמונת באוכלוסיית המבוגרים אולם בהמשך היא תוארה גם בילדים. התסמינים המתוארים בארץ ובמקומות אחרים כוללים עייפות, חולשה, כאבי שרירים ומפרקים, כאבי ראש, הפרעות שינה, תסמינים של דיכאון בעיות נשימה והפרעה בתפקודי ריאות וכן הפרעה בתפקוד היומיומי. יש צורך במחקר נוסף על מנת להבהיר את שכיחות התופעה, הטיפול המיטבי והפרוגנוזה שלה. בארץ קמו מספר מרפאות לטיפול בתסמונת זאת. אצלנו בשניידר קיימת מרפאה לטיפול בתסמונת זאת במסגרת אשפוז יום.

מה עלי לעשות כדי להגן על עצמי ועל ילדיי ולמנוע התפשטות המחלה? עלינו להמשיך ולשמור על כללי ההגנה הבסיסיים. עלינו להקפיד על היגיינת ידיים תכופה באמצעות מים וסבון או נוזל המכיל אלכוהול, עלינו לעטות מסיכה כאשר אנחנו בהתקהלות במרחב הציבורי. כמו כן עלינו להשתעל או להתעטש לטישיו המכסה את האף והפה או למרפק מכופף. בנוסף, ניתן להתחסן (החל מגיל 12 שנים) על מנת להקטין הסיכוי לחלות ולהדביק.

מהם החיסונים הקיימים במדינת ישראל כנגד נגיף הקורונה? קיימים בישראל שני חיסונים כנגד הווירוס, הראשון של חברת פייזר והשני של חברת מודרנה. החיסון של חברת פייזר רשום לגילאי 12 ומעלה בעוד החיסון של חברת מודרנה לגילאי 18 ומעלה.

האם נכון למבוגרים מעל גיל 18 שנים להתחסן כנגד הנגיף? מחקרים גדולים, רובם ממדינת ישראל, מדגימים יעילות גבוהה ביותר לחיסון במניעת מחלה קשה ויתכן ואף מניעת הדבקה. החיסון בטוח ויעיל ואנו מצטרפים להמלצת משרד הבריאות על חיסון כלל האוכלוסייה מעל גיל 18. יש לזכור שגם חיסון של חלק מבני המשפחה (הורים לדוגמה) יכול להוריד שכיחות זיהום בילדים שאינם בגיל המתאים לחיסון.

האם נכון לחסן ילדים ובני נוער מעל גיל 12 כנגד הווירוס? למרות שילדים, כפי שנכתב קודם, אינם סובלים כמבוגרים מהווירוס, ולמרות ששיעור המחלה והסיבוכים אצלם נמוכים, אנו חושבים שאם יש אפשרות למנוע גם את התחלואה הזאת על ידי חיסון – מה טוב.

בנוסף, בני נוער הם חלק משרשרת ההדבקה וחיסון שלהם יכול לעזור גם ברמת המשפחה, הקהילה והמדינה למלחמה כנגד וירוס הקורונה. יש לזכור שאחת המטרות העיקריות בחיסון בני נוער הינה חזרה שלהם לשגרה מבורכת, אותה שיגרה שנלקחה מהם בשנה האחרונה.

מה עם חיסון ילדים מתחת לגיל 12? למרות פניות רבות מהורים, בשלב זה לא ניתן לחסן ילדים מתחת לגיל 12. תוצאות המחקרים המתנהלים בעולם גם על קבוצת הגיל הזו יתפרסמו בהמשך ועל בסיסם יוחלט האם להרחיב החיסון גם לילדים הצעירים יותר.

הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
אם אתה נראה היום כפי שהיית נראה אתמול, בשביל מה לך המחר?

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים