שיתוף
תגובות
בריאות » מחקרי בריאות » 20% שומן שמונע מחלות לב וכולסטרול
אבוקדו
האם האבוקדו משמין? האם הוא נחשב לפרי מוזר? וכיצד לבחור אבוקדו? איציק ברנדויין בדק בשבילכם את כל הפרטים שאתם צריכים לדעת לפני שקונים אבוקדו
תגיות:
אבוקדו | צילום: Krasula, שאטרסטוק

מה חושבים הישראלים על פרי האבוקדו? לרגל יום האבוקדו הבינלאומי, המצוין מיד שנה ב- 31 ביולי, ולרגל פתיחת עונת האבוקדו, מפרסמת חברת "חקלאי גרנות", מגדלת ומשווקת האבוקדו המובילה בישראל, את תוצאותיו של סקר שבדק מהן העמדות בנוגע לאבוקדו בקרב הצרכן הישראלי.

בסקר, אשר בוצע על ידי מכון שריד, השתתפו 500 גברים ונשים בגילאי 18 ומעלה ומתוצאותיו עולה, כי כ-85% חושב כי האבוקדו הוא פרי בריא, מזין וטעים וכ-70% אינם מסכימים כלל כי הוא "פרי מוזר". לגבי היות האבוקדו פרי משמין הדעות חלוקות, 33% מסכימים במידה רבה, 32% חושבים שלא ול-35% זה לא אכפת.

הסקר בדק גם מהם הפירות והירקות אותם רוכשים הישראלים בתדירות הגבוהה ביותר. התברר כי בירקות נמצאת העגבנייה במקום הראשון, בתדירות רכישה של 91% כלומר, היא מצויה כמעט בכל קנייה. אחריה מלפפון בתדירות רכישה של 88%, שלישי בצל בתדירות של 73%, אחריו תפוח אדמה עם תדירות רכישה של 64% וסוגר את החמישייה פלפל האדום, אשר נרכש בתדירות של 61%.

עוד עולה מהסקר, כי גזר וחסה נרכשים בתדירות של כ-45%, כמעט במחצית ממספר הקניות, ואילו בטטה, כרוב, אבוקדו ופטריות, נרכשים בשיעור של כ-30%, כשליש מהפעמים. בפירות מגלה הסקר כי המובילה היא הבננה, היא נמכרת בתדירות של 67%, אחריה תפוח עץ בתדירות רכישה של 62%, אבטיח נרכש בעונה בתדירות של 52% ורביעי ענבים, עם תדירות של 37%.

האבוקדו הוא הפרי היחיד המכיל שמן, חוץ מזיתים ואגוזים. כ-20% מהרכבו התזונתי הם שמנים, בעיקר שמנים בלתי רוויים, השמנים הבריאים עבורנו, בעלי תכונות המונעות כולסטרול, תהליכי חמצון ומחלות לב, ובמיוחד חומצה לינולאית, המסייעת לגוף לייצר הורמונים חשובים. מאחר ותכולת השמן בו גבוהה, הוא מכיל גם ויטמינים מסיסים בשמן, שעיקרי ביניהם הוא ויטמין E. זהו נוגד חמצון חשוב ביותר, שכמו תפקידו בטבע, להגן על רקמות הצמחים מפני נזקי חמצון, קרינה והרעלה, כך גם תפקידו בגופנו, בנוסף לתפקידיו האחרים.

האבוקדו מכיל את כל חומצות אמינו החיוניות, מה שהופכו לבעל חלבון מלא. יש לכך ערך רב לצמחונים, לטבעונים, לתינוקות, לילדים ולאנשים בתהליכי הבראה. הוא מכיל גם פחמימות – בעיקר סיבים תזונתיים שאינם מתעכלים, אך עוזרים לתהליך העיכול. האבוקדו עשיר מאוד באשלגן ודל בנתרן ובכל מתאים לבעלי נטייה למחלות לב, כולסטרול וטריגליצרידים. יש בו ברזל, סידן, מגנזיום וויטמין C.

מה עוד הוא מכיל שכל כך טוב לכם

תמי אדיב תזונאית קלינית, כותבת באתר כללית – ויטמין E: נוגד חמצון רב עוצמה. יש לו יכולת להגן על חלקי התא מפני קלקול והרס, כולל תאי העור. הוויטמין פעיל גם בשמירה על מולקולות רגישות כמו הכולסטרול הרע (LDL) – בזכותו הן מתחמצנות פחות ולכן שוקעות פחות בכלי הדם.

אשלגן: צריכת אשלגן היא חלק בלתי נפרד מההנחיות להורדת לחץ דם. מעבר להשפעה של לחץ דם תקין על תפקוד מיטבי של הלב, רמות תקינות של אשלגן חשובות גם לשמירה על קצב הלב עצמו.

סיבים תזונתיים: הסיבים הכרחיים להפחתת סיכון לחלות בסרטן, בסכרת ובמחלות לב הם גם מסייעים לפעילות תקינה של מערכת העיכול וכמובן נותנים תחושה של שובע.

אבוקדו, ממרח | צילום: Larisa Blinova, שאטרסטוק

לקראת פתיחת עונת האבוקדו בישראל, מסבירה "חקלאי גרנות" כיצד לבחור אבוקדו: בישראל נקטפים זני אבוקדו ונארזים החל מאוגוסט עד יולי. הזנים נבדלים ביניהם בטעם, במרקם, בגודל ובאחוזי השמן שבהם. הזנים הפופולריים, דוגמת אטינגר, נקטפים בין נובמבר לאפריל וזו תקופת השיא של העונה. לרוב אין למראה השפעה על הטעם או על המרקם של פרי האבוקדו, שפשופים או כתמים קלים על פני הקליפה אינם פוגעים באיכות הפנימית של הפרי. רצוי לבחור אבוקדו ללא שריטות וצלקות עמוקות שמעידות הן על פגיעה של ברד או מכות חזקות.

שלושה סוגי אבוקדו שהם הפופולריים ביותר

קיימים סוגים רבים, אך המומחים של 'נוי השדה' ממליצים על:

אטינגר – ניתן לזהות אותו באמצעות צורתו דמוית האגס וקליפתו הירוקה שהיא דקה וחלקה מאד. הקטיף שלו מתחיל בסוף הקיץ (ספטמבר-אוקטובר) ומסתיים בעיצומו של החורף (אמצע דצמבר). הוא אהוב מאד בזכות המרקם החלק והקטיפתי שלו שהופך אותו לחומר נוח ומתמסר ביד היוצר. האטינגר הוא זן סתווי, הקטיף שלו נערך בחודשים אוקטובר ונובמבר.

האס – זהו הסוג בעל הקליפה המחוספסת והעבה (עם הגבשושיות) שצבעה ירוק כהה. אבוקדו האס מבוקש מאד בזכות איכות ההבשלה המעולה שלו וטעמיו האגוזיים. אבוקדו האס נקטף בחודשי החורף, בין ינואר ועד אפריל.

ריד – צורתו של הריד עגולה ויש לו קליפה עבה ומחוספסת. הקטיף של זן הריד הוא קטיף אביבי – ממרץ ועד מאי. הייחוד של אבוקדו ריד טמון במפלס אחוז השומן שלו שהוא נמוך יחסית לסוגי אבוקדו אחרים. עם זאת, המרקם שלו נותר קרמי וכיפי.

אבוקדו | צילום: חקלאי גרנות, חגי נתיב

רמת המוצקות של האבוקדו היא הפרמטר העיקרי המעיד על מוכנות הפרי למאכל. אבוקדו בשל ומוכן לאכילה יהיה אבוקדו רך ונעים למגע, אך לא רך מאוד שעלול להיות בשל יתר על המידה. לכן, כשנעמוד מול ערימת האבוקדו אצל הירקן, או בסופרמרקט, רצוי לחשב את מועד אכילת האבוקדו ולבחור את רמת הקושי שלו בהתאם – לאכילה ב-24 השעות הקרובות נבחר אבוקדו רך ובשל לאכילה. לאכילה בעוד מספר ימים נעדיף אבוקדו קשה שיתרכך בימים הקרובים אט אט.

אם קונים אבוקדו קשה רצוי להפריד את הפירות ולשמור כל פרי במקום אחר כדי להבטיח הבשלה הדרגתית ולא של כל הפירות ביום אחד. אבוקדו רך יש לשמור במקרר אולם למספר ימים מוגבל. מומלץ לא להתאפק יותר מדי ולאכול עם קצת מלח ולימון – בכפית, על פרוסה או בסלט. בתיאבון!.

הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
אמור לי מי חבריך ואומר לך מי אתה

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים