שיתוף
תגובות
בריאות » חדשות הבריאות » תם עידן הסטטוסקופ: הכירו את ה-POCUS
רפואה 2021
מכשירי אולטרסאונד ניידים שמאבחנים במהירות פגיעות מכף רגל עד ראש, ואפילו דלקת ריאות מקורונה עתידים להחליף את הסטטוסקופים המיושנים ובכך להביא להצלת חיי אדם
מכשיר אלטראסאונד נייד | צילום: MAD_Production, שאטרסטוק

בשנים האחרונות חלה מהפכה נוספת בתחום, תפסיקו לדמיין רופא חמוש בסטטוסקופ מיושן, מעתה ציירו בראשכם רופא מצויד במכשיר ה POCUS-, במכשיר אולטראסאונד משוכלל שעושה שימוש בגלי קול, ללא כל קרינה, ומדויק יותר, ברור יותר, וקטן יותר, המכשירים החדשים ניידים ומאפשרים לדמות כמעט כל איבר בגוף ולהגיע לאבחנות רבות במהירות, ואפילו ליד מיטת החולה ובבית.

מכשירי האולטראסאונד המשוכללים והמתקדמים מחליפים את השימוש במכשירי האולטראסאונד שהחלו את דרכם בשנת 1,917 והשתכללו במשך השנים אך עדיין לא הפכו לניידים.

מכשירי האולטרסאונד משמשים כבר שנים רבות חלק בלתי נפרד מעבודתם של הרופאים הרדיולוגיים, והקרדיולוגים, אבל לאחרונה פותחה שיטה חדשה שבעזרתה גם רופאים אחרים שאינם מומחים לרדיולוגיה משתמשים בה כדי להגיע לאבחנה. הכירו: POCUS, ראשי תיבות של Point Of Care Ultra Sound, או בעברית: על-קול ליד מיטת החולה.

בשל איכות הזיהוי על ידי התמונה המתקבלת מתאפשר להגיע לאבחנות רבות תוך דקות ספורות, במרפאה או בחדר המיון, מבלי לטרטר את החולה להמתנה ממושכת לבדיקת אולטרסאונד מלאה במכון ההדמיה, וכך לקצר את ממשך ההמתנה והטיפול.

עם המכשירים החדשים ניתן לסרוק את הריאות ולאבחן דלקות ריאות, לבדוק את הלב ולצפות בסימני דלקת או כשל בתפקוד הלבבי, לאתר דימומים מסכני חיים סביב איברים פנימיים, לגלות חשד לאפנדיציטיס, לזהות התייבשות על ידי מבט בכלי דם מרכזי המוביל דם ללב, ואפילו לאתר שברים, בלוטות לימפה חשודות, או אפילו למצוא וריד לצורך הכנסת עירוי.

ד"ר רון ברנט, מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז שניידר לרפואת ילדים, הוא אחד המומחים הבכירים בתחום, שהשתלם במיומנות ה-POCUS במהלך התמחות שעשה בבית החולים לילדים בקנדה, ועם שובו לישראל הכשיר רופאים רבים שכבר משתמשים במכשירי האולטרסאונד כבדרך שגרה בחדרי המיון ובמרפאות.

"זוהי בדיקת אולטרסאונד רגילה שהייחודיות שלה היא שהיא נעשית ליד מיטת החולה", מסביר ד"ר ברנט, "זה יכול להיות בחדר המיון, במרפאה, ואפילו על ידי רופא שבא לערוך ביקור בית. בעצם, אפשר לערוך את הבדיקה בכל מקום, והיא נעשית לא על ידי מומחה לרדיולוגיה אלא על ידי רופאים במקצועות שונים, מרופאי משפחה ועד לפנימאים, אורולוגים, רופאי ריאות וגם אורטופדים.

"אנחנו יכולים להשתמש במכשיר כדי לראות שבר בגולגולת, בלוטת לימפה חשודה, אבצסים בעור. אפשר להסתכל על העין ולבדוק אם יש עדות לבצקת בעצב הראייה או גוף זר. בזמן ההחייאה אפשר לבדוק אם הצינור נמצא בתוך קנה הנשימה ואיך הלב פועם.

"אנחנו מזהים גופים זרים, דלקות ריאות, נוזלים חופשיים בבטן, דלקות בתוספתן, נוזל בעצם הירך, ואפילו מאתרים עצבים ומבצעים אילחוש ממוקד מבלי לדקור את החולה סתם".

השיטה כאמור נכנסה כבר לכל חדרי המיון בישראל: "בכל מחלקה לרפואה דחופה יש לפחות מישהו אחד שיודע להשתמש וללמד במכשיר", מוסיף ד"ר ברנט, "השימוש הולך ונהיה שגרתי, עד כדי כך שהתחום כבר הפך לחלק מתוכנית הלימודים של סטודנטים לרפואה ומתמחים, שחייבים לדעת עליו, ממש כמו שהם צריכים לדעת לקרוא אק"ג".

המכשיר כבר הוכיח את עצמו לא מעט פעמים. "הייתה תינוקת בת חמישה שבועות שהגיעה אלינו למיון לאחר שההורים ראו שהיא לא כהרגלה", משחזר ד"ר ברנט, "שמנו את מתמר האולטרסאונד על פתח הגולגולת שלה, המרפס, והבחנו בחשד לדימום במוח. מסתבר שהיה לה כלי דם לא תקין שהתבקע. תוך 45 דקות היא כבר הייתה על שולחן הניתוחים, הדימום נוקז ובזכות מהירות האבחנה באמצעות האולטרסאונד, יכולנו לדעת מה יש לה בשניות ולהציל את חייה".

הוא נזכר בעוד אירוע: "ילדה אחרת הגיעה עם אבחנה של חום ודלקת ריאות, ונראתה במצב רע. היא הועברה לחדר החייאה, כשהתגובה האוטומטית של הצוות הרפואי היא לרוב לתת לה עירוי נוזלים. רגע לפני, שמנו עליה את מתמר האולטרסאונד וראינו שהלב בקושי מתכווץ. זו לא הייתה דלקת ריאות, אלא מחלה ויראלית שמורידה את תפקוד הלב.

"אם היינו מעמיסים עליה נוזלים בעירוי, היא היתה מתה. היא הועברה לטיפול נמרץ, כשהיא על מכונת לב ריאה, והתאוששה. לולא האבחנה של האולטרסאונד, היו עלולים לתת לה נוזלים ולסכן את חייה. היכולת הזו של האבחון המהיר עושה הבדל של שמים וארץ ומציל חיים".

ד"ר ברנט מסכם ואומר: "זו בפירוש מהפכה בעולם הרפואה. מובן שאף פעם לא מסתמכים רק על האולטרסאונד, הוא עוד כלי עזר שמצטרף לתהליך קבלת ההחלטות ברפואה. אבל אין ספק שכשמשתמשים בו נכון הוא מאפשר לאבחן מהר יותר, מדויק יותר, ללא קרינה, חוסך לא מעט פעמים צילומי רנטגן מיותרים ומסייע לנו להעניק את הטיפול הנכון והמיידי לחולה, רגע לפני ההידרדרות".

הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
התקשורת, כמו אש, היא משרת נהדר, אך אדון נורא
(ג'יימס פנימור קופר)

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים